Uklanjan otpad kod Carevog mosta

Detalj sa akcije

Nikšić; 15.12.2019. godine. Društvo mladih ekologa Nikšić je organizovalo akciju uklanjanja otapda na lokacijama oko Carevog mosta i na brdu Pandurica. Akcija se realizovala u okviru projekta „Upoznajmo otpad bolje“ u sardnji sa NVO Pandurica i Svijet ribolova DOO. Polazna osnova za organizaovanje akcije je TrashOut mapa koju smo razvili kroz projekat i koja služi za mapiranje nelegalnih odlagališta otpada.

Od ukupno do sada prijavljena 32 nelegalna odlagališta otpada na teritoriji Nikšića na bližoj lokaciji gdje smo organizovali akciju prijavljeno je pet. Osim toga akcija je realizovana na ovom terenu  jer Carev most predstavlja važan kulturnoistorijski spomenik a ispod njega protiče rijeka Zeta, najvažnija rijeka nikšićkog polja.

Detalj sa akcije

Ovom akcijom smo uspjeli da uklonimo otpad sa 3 mapirane lokacije. Takođe putem TrashOut mape čekiranjćemo lokacije na kojima je uklonjen otpad i u budćem periodu pratiti stanje na terenu.

Ova akcija je i pokazna jer svako u svojoj zajednici uz malu organizaciju može uraditi slično ili isto. Rukovanje TrashOut mapom je jednostavno, dostupna je svima, samo treba malo odgovrnijeg pristupa prema životnoj sredini i stanje će se mijenjati na bolje i bilježiti uspjesi.  

Projekat „Upoznajmo otpad bolje“ je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *