Mokra i suva kanta da budu uvod u održivo upravljanje otpadom

Nikšić, 22.01.2020. godine Društvo mladih ekologa Nikšić započelo je pilot-projekat „mokra i suva kanta“ podjelom ovih kanta institucijama i ustanovama u Nikšiću.

Prve kante za odlaganje otpada na mjestu njegovog nastanka dobili su Nikšićko pozorište, Studentski dom „Braća Vučinić“, Komunalna policija, JU Biblioteka „Njegoš“ i Opština Nikšić.

Naši članovi su tom prilikom predstavili način odlaganja otpada u dvije kante. Naljepnicama na kantama je naznačeno gdje se i koja vrsta otpada odlaže.

Ovaj koncept  odlaganja otpada podrazumijeva obavljanje primarne selekcije, tj. razdvajanje otpada u dvije kante. Suva kanta služi za zajedničko odvajanje primarno selektovanih materijala kao što su papir, karton, plastika, staklo, guma, metal, tekstil i slično, a mokra kanta za odvajanje ostalog otpada koji je po svom sastavu uglavnom mokar zbog prisustva ostataka od hrane, materijala organskog porekla, baštenskog otpada, proizvoda za higijenu i slično.

Prema novom Državnom planu upravljanja otpadom koncept „mokra i suva kanta“ treba da zamijeni princip primarne selekcije u više kanta – za PET ambalažu, staklo, papir, metal i ostali otpad, koji se u prethodnom periodu pokazao neefikasnim, prvenstveno zbog toga što je miješani otpad završavao u svakoj od navedenih kanta.

Očekujemo da će mokra i suva kanta biti uvod u održivo upravljanje otpadom i početak stvarnog suočavanja sa ovim problemom.

Naravno, da bi sistem bio zaokružen potrebno je imati Reciklažni centar u koji bi se odvozio otpad iz suve kante, i potom reciklirao. Otpad iz mokre frakcije odlazio bi na deponiju ili kompostanu, ali u, očekivano, znatno manjim količinama.

Ipak do Reciklažnog centra je put koji moraju proći građani, podižući svijest i razvijajući ekološku kulturu prevashodno kroz adekvatno odlaganje otpada i brigu o svojoj životnoj sredini.

Akcija je realizovana kroz projekat „Upoznajmo otpad bolje“ koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *