Podjelom brošure i platnenih cegera do povećanja svijesti o problemu otpada

Nikšić, 13.02.2020. godine. Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) je na Trgu slobode sprovelo motivacionu kampanju u okviru koje smo dijelili platnene cegere i brošuru “Šta članstvo u Evropskoj uniji znači u pogledu tretiranja otpada?”.

Građani Nikšića su bili u prilici da saznaju nešto novo o otpadu, kritički su komentarisali stvarnost kada je u pitanju tretiranje otpada u našem gradu i na teritoriji opštine i istovremeno su iskazali pesimizam da se nešto može promijeniti nabolje.

Kampanja je imala zadatak da upravo promijeni tu svijest i učinimo jedan korak u rešavanju komplikovanog problema upravljanja otpadom u Nikšiću.

Brošura je zanimljiv dokument koji nudi dosta osnovnih podataka o otpadu, procesu nastanka otpada, problemima upravljanja otpadom u Crnoj Gori, a sadrži i primjere dobre prakse u razvijenim zemljama.

Od problema odlaganja otpada neke zemlje su uspjele da naprave održivu ekonomsku granu.

Podjelom platnenih cegera još jednom smo podastakli smanjenje upotrebe jednokratnih plastičnih kesa.

Kao što je poznato, u proceduri je već sada Predlog Zakona o upravljanju otpadom koji sadrži izmjene i dopune, a koje se odnose upravo na prekršajne kazne za korišćenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu. Kazne će se  odnositi na pravna lica, privatne preduzetnike i fizička lica. Kreću se u opsegu od 30 eura do 20.000 eura.

U okviru iste kampanje na oglasnim tablama u javnim ustanovama zalijepili smo postere koji pozivaju na zamjenu plastičnih kesa platnenim cegerima.

Akcija na Trgu slobode realizovana je kroz projekat „Upoznajmo otpad bolje“ koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *