Sređivali Blace za novu sezonu

Nikšić, 24. 05. 2020. U nedjelju, 24. maja volonteri Društva mladih ekologa su radili na sređivanju „Eko-parka Blace“.

Deset volontera uklanjalo je otpad, kosili travu, popravljali mobilijar. Tako je Eko-park dobio novi sjaj za posjetioce, pogotovo one najmlađe za koje je posebno pripremljen teren i mobilaijar za zabavu. Ova akcija ujedno ozvaničava i početak zvanične sezone u parku. Ranijih godina smo tokom aprila realizovali različite akcije koje bi označavale početak sezone, ali zbog svima nama poznate situacije sa covid 19, to se ove godine  desilo nešto kasnije. Ipak park je jedanko lijepo zablistao i spreman je za nove/stare posjetioce.

Tokom akcije posjetila nas je porodica koja redovno dolazi i boravi u eko-parku i uručila nam info-tablu sa ekološkim porukama kao doprinosom našoj akciji. Svakako da će ova tabla naći svoje mjesto u parku.

Podsjećanja radi „Eko-park Blace“ je formiran tokom 2015. godine u sklopu projekta „Eko-park Blace – čistije, ljepše, korisnije“ koji je finansirala Pivara Nikšić. Zamišljen je kao mjesto sa skromnim kapacitetima koji će doprinijeti ljepšem boravku u prirodnom ambijentu s obzirom da se nalazi svega dva i po kilometra od grada. Međutim, interesovanja su rasla i park je svakim danom bio sve posjećeniji. Uspjeli smo da za nove aktivnosti obezbijedimo sredstva, od Fonda za aktivno građanstvo – FAKT i E3 consulting, sa kojim smo dodatno oplemenili prostor i kapacitete eko-parka. Sada park ima dva mosta, 15 stolova sa klupama, dvije ljuljaške, klackalicu, sprave za trening, oglednu baštu, kružnu trim-stazu u dužini od 400m, više staza za šetnju kroz šumu, šest info-tabli sa različitim obavještenjima, ozidan roštilj kako bi se smanjilo paljenje vatre na više lokacija i minimizirala opasnost od izbijanja požara. Tokom proteklih pet godina u parku je posađeno preko 100 stabala različitih vrsta drveća.

Nimalo lak posao održavanja i oplemenjivanja parka vodi naš najbolji volonter Joko Radović, koji park svakodnevno obilazi i održava. Ni tokom ove akcije sa njegove strane nije izostala dobra organizacija tako da nikom od učesnika nije falio alat i zaduženje.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *